PLASTIC — FANTASTIC?

Det er (som bekendt) nemt at finde plastik i verdenshavet. For nemt. Og selvom vi ved at plastik tager lang tid om at blive nedbrudt, søger forskere stadig svar på HVOR lang tid. Men nu er en cola-dåse og en youghurt-beholder i en plastikpose fra det forrige århundrede fundet på bunden af Stillehavet kommet os til undsætning. Cola-dåsen er en specialudgave, der udkom i en begrænset mængde og tid i 1988. Var det ikke for plastikposen, var cola-dåsen eroderet over tid. Youghurt beholderen havde et postnummer påtrykt, der blev indført i 1990. Derudover blev youghurt producenten købt i 1999, hvorefter brandet forsvandt.

Skraldet stammer altså fra perioden i mellem 1988 og 1999. Hvad der er endnu mere nedslående er, at intet af affaldet havde nogen tegn på fragmentering eller nedbrydning, hvilket vil sige, at der næsten ingen nedbrydning er sket trods det, at det har ligget på havbunden i mere end tyve år.

Studiet er småt – men ikke til at tage fejl af.

Kilde: Videnskab.dk

TRUET HAVSKILDPADDE VENDER TILBAGE TIL TUNESIENS STRANDE

Seks ud af syv havskildpaddearter er truet af varmere have, plastikforurening og flere turister på strandene. Men i Tunesien bærer årtiers indsats for at beskytte havskildpadden nu frugt for én af de truede arter. Flere skildpadder af arten uægte karetteskildpadder er igen begyndt at lægge æg på stranden ved den tunesiske ø Kuriat.

I 1997 startede den tunesiske regering i samarbejde med NGO’en Sea Turtle Rescue Centre en overvågning af havskildpaddens ynglepladser. Da projektet startede, var der blot 11 uægte karetteskildpadde-reder på stranden. Nu er der flere end 40 reder om året. Indsatsen for at beskytte skildpadderne på Kuriat virker altså, fortæller Thomas Kirk Sørensen, der er sektionsleder for det marine område i WWF Verdensnaturfonden.

”I Tunesien indtager flere og flere turister strandene, og det giver mindre plads til at havskildpadderne kan bygge reder. Man har derfor arbejdet med at sikre havskildpaddens rugepladser. Der afskærmes områder, hvor turister ikke må opholde sig, så havskildpadden kan lægge æg uforstyrret. Det tyder på, at det har haft en afgørende betydning for, at den uægte karetteskildpadde nu vender tilbage og lægger æg her,” fortæller han.

 

 

MINDRE PLASTIK OG MERE BÆREDYGTIG TURISME

Projektet i Tunesien er en succesfuld lokal indsats for den uægte karetteskildpadde, der er i tilbagegang verden over. Trusler fra klimaforandringer, overfiskeri og turisme gør, at den er kategoriseret som ”udsat” på den internationale rødliste. Havskildpadder er en vigtig del af økosystemet, fordi de hjælper med at balancere havets fødekæde. Blandt deres livretter er gopler, søgræs og svampe, som alle er vigtige at holde i ave.

Men en af de nye retter på skildpaddens menukort er desværre plastik. Hvert år havner 8-12 millioner tons plastik i havet, og forskning viser, at mere end halvdelen af verdens skildpadder har plast i maven. Det er derfor vigtigt at sætte ind mod plastikforureningen, mener Thomas Kirk Sørensen.

”Havskildpaddens leve- og ynglesteder er blevet overtaget af plastik. Både på strandene og i havene flyder det med plastik. Det udgør en alvorlig trussel for havskildpadden, fordi den tror plastik er mad. Samtidig er strandene så fyldte af plastik, at der nogle steder ikke længere er plads til at lægge æg her. Ingen leve- og ynglesteder, ingen havskildpadder,” siger han.

Men ifølge Thomas Kirk Sørensen kommer der efterhånden en øget bevidsthed omkring plastforurening og mere bæredygtig turisme.

”Der er kommet en lang større bevidsthed omkring havskildpaddens overlevelse i hele verden. Mange steder er der kommet et øget fokus på at rydde strandene for plastik. Derudover er der begyndt at komme flere bæredygtige former for turisme som ikke skader havskildpadden,” siger han.

Kilde: Verdens bedste nyheder

TAVAHA – tag vare på havet

I virkeligheden taler videoen for sig selv – på alle måder. Den er smukt produceret, budskabet er smukt – og ærlig talt – hovedpersonen, Simen Knudsen, tager sig også godt ud på og ved siden af havet. Det er efterhånden et par år siden at vi så videoen første gang, og den satte sig fast i vores hukommelse. Inden vi så den igen for at dele den med jer, huskede vi billeder af kraftig bølgebrus, et bjerg af samlet og sorteret plastik og passionerede, unge surfere og havelskere med et stærkt budskab: Havet har altid passet på os og nu er det vores tur til at gøre gengæld. Videoen og bevægelsen hedder “Tavaha” og siges at være blevet de nordiske landes “Aloha”. Ordet er en sammentrækning af ordene “Tag vare på havet”. Smukt, ikke? Simen mener at de vigtigste valg, er dem vi træffer i hverdagen og at ingen kan gøre alt men at alle kan gøre noget. Amen. Dette er præcis samme budskab, som vi i AKVA ønsker at udbrede. Med det sagt så synes vi bare, at I skal se og føle videoen selv.

ICARE — THEA CARES

For Thea Ringby Smed har drømmen altid været at skulle arbejde med tøj – på den ene eller på den anden måde. I oktober 2019 tog den 24-årige modige designteknologstuderende springet og åbnede sin egen luksus second hand butik i hjertet af København. Vi har taget en lille snak med hende om mode, drømme og bæredygtighed.

HVORDAN FIK DU IDEEN TIL RESELLER?

Det øgede bæredygtige fokus, samtidig med min igangværende uddannelse som designteknolog, har konstant mindet mig om, at jeg kommer ud til en branche, som allerede er mættet. Endda overmættet. Min drøm om at arbejde med tøj er dog uændret, men det skulle give mening for mig i dagens og fremtidens lys. Heraf Reseller. Varerne selekteres ud fra hvad jeg finder interessant, så et mix af alt fra vintage solbriller fra Céline, blomstrede kjoler fra Ganni til hvide skjorter fra Arket.

 

NAVNET RESELLER, HVORFOR? 

Jeg har haft mange navne oppe at vende. Men jeg elsker simplicitet og når ting bare giver mening. Ordet resell, heraf Reseller, dækker over gensalg og forhandler. Det er dét, vi gør. Vi forhandler og gensælger. Derudover er navnet internationalt og kan genbruges.

GENBRUGSTØJ ER INTERESSANT OG MEGET POPULÆRT, TROR DU DET ER EN TREND ELLER NOGET DER ER KOMMET FOR AT BLIVE? 

Jeg tror, at det er kommet for at blive. Modebranchen er som bekendt en miljøsynder, og vores tankegang omkring nyt skal ændres. Ting behøver ikke være nye og pakket ind i plastik for at føles nyt. Din gamle kjole bliver nogens nye kjole. Jeg håber tendensen fortsat vil vokse.

 

HVORDAN KOMBINERER DU MODE MED BÆREDYGTIGHED?

Jeg forsøger altid at finde varer brugt fremfor at købe nyt. Det gør også at mit rådighedsbeløb rækker længere, og jeg ofte får bedre kvalitet for pengene. Jeg synes også, det er sjovere at lede efter varerne, og bliver oftest mere glad for de ting, jeg køber brugt. Jeg forsøger kun at købe nyt, hvis det er langtidsholdbare varer, som jeg ved, jeg kommer til at bruge igen og igen.

HAR RESELLER NOGLE SPÆNDENDE PROJEKTER I STØBESKEEN I DEN KOMMENDE TID? 

Ovenpå COVID-19 situationen skal jeg lige falde på plads med det hele. Få butikken startet op ”igen”. Jeg har ikke nogle konkrete projekter planlagt, men i mit tempo kan sådanne ting hurtigt opstå.

 

HVAD ER DIN DRØM FOR RESELLER? 

Min drøm for Reseller er at skabe et fællesskab. Jeg drømmer om at åbne flere butikker i byer, jeg finder inspirerende. I den ultimative drømmeverden findes der Reseller Copenhagen, Reseller Amsterdam, Reseller Berlin and so on..  Om 10 år er vi forhåbentligt placeret midt i en meget mere bæredygtig verden. Hvor alle er glade.

Besøg Reseller Cph i Pilestræde 46, 1112 København hvor du også finder AKVA Jewellery.

 

ICARE — WE CARE 

Vi er ikke eksperter men blot almindelige mennesker, der ønsker at træffe et bevidst og miljørigtigt valg for at skåne vores dejlige natur. Og vi tror på, at det er ved at dele vores nyttige tips og gode intentioner med hinanden at vi sammen kan gøre en forskel. 

Derfor har vi på baggrund af en spørgerunde på @akvajewellerycph samlet jeres gode hverdagsrutiner. Det kan være du ser et nyt tip, bliver inspireret eller får mere blod på tanden til at tage action.

 

Husk at alt tæller og at det gode valg ikke behøver at være det svære valg <3

JERES BEVIDSTE VALG FOR MILJØ OG NATUR

– Sorterer affald

– Tager altid cyklen

– Forsøger at undgå fast fashion industrien og overvejer generelt mine køb mere end før 

– Går gerne efter frugt og  grønt, der er dyrket Danmark og gerne efter sæson

– Tager eget indkøbsnet med, når jeg handler

– Handler tøj i luksus genbrugsforretninger, her kan man få gode mærker og god kvalitet for få penge 

– Genbruger gamle syltetøjsglas m.v til opbevaring af mad og rester 

– Bruger beeswax i stedet for sølvpapir

– Køber økologi – så naturen (og jeg selv) ikke får sprøjtegift på mit initiativ

– Vasker tøj med et vaskeæg fra Sustain

– Overvejer emballagen på det jeg køber, fx vaskebar

– Afleverer emballage til genbrug. Fx flasker i Matas fra produkter

– Spiser ikke kød

– Overvejer at købe sodastream til danskvand for at spare på køb af danskvand plastikflasker

– Skærer ned på køb af fx avocado og andre varer, som jeg ved, der er svære at producere og fragte bæredygtigt

– Går efter at købe frugt og grønt i løsvægt så jeg undgår madspild og unødvendig emballage 

– Bager selv brød (så skal det ikke fragtes, pakkes ind og så videre)

– Kigger efter det bæredygtige mærke, hvis jeg køber fisk

– Bruger ikke den traditionelle svamp, pga mikroplasten som især kommer fra den og ikke kan nedbrydes i naturen 

– Bruger strikkede klude i stedet for de konventionelle

– Jeg putter opvaskemiddel og vand over i en sprøjtedispenser, så man ikke bruger for meget, når man vasker op i hånden 

– tænker også over at blomster ikke er så bæredygtige. Så derfor kan man købe tørrede blomster der varer forevigt. 

Hvorfor er vi mennesker så pyntesyge?

I AKVA er vi flere gange blevet spurgt hvordan det at kreere smykker, der er en luksusvare kan blive sat i kontekst med bæredygtighed. Er al unødvendig produktion med til at bidrage til en ignorant og forbrugersyg verden? Og hvem og hvordan afgør vi, hvad der er nødvendig produktion? Som kreative ildsjæle mærker vi selv vigtigheden af det at udtrykke sig gennem design og at det at udsmykke sig kan føles næringsgivende – ja, næsten livsvigtigt. I dag er vi derfor dykket ned i spørgsmålet om hvad det at udtrykke sig æstetisk har betydet for mennesket gennem tiden.   

Man kan starte med at spørge: Hvad kom først – kulturen eller vores udvidede hjernekapacitet? Forskningsresultater viser, at kulturen ikke blot er et resultat af hjernens udvikling, men at hjernen i lige så høj grad er blevet udviklet af kulturen. Det er gennem vores nysgerrighed at vores verden – og hjerne vokser. Æstetik og udsmykning er derfor ikke blot lir og overflade – men kommunikation på høj plan. Vi bliver til som levende individer igennem den historie, vi fortæller verden. Fra urtiden og frem til nu ser vi hvordan det menneskelige sind gennem årtusinder har været yderst avanceret i sine udtryksformer – fra grottehuler farvelagt af børnehænder til halskæder lavet af sneglehuse, rav, glasperler og havædelsten til burmesiske stammefolk, der løbende fylder flere bronzeringe på deres hals i et ønske om illusionen om at den skal være længere – den æstetiske impuls og følsomhed er uden tvivl en medfødt indre drivkraft i menneskedyret. Ligesom med det at spise og at have sex, behøver vi ikke ydre belønninger for at udsmykke os – det at udsmykke sig udføres af lyst og bærer lønnen i sig selv.

Æstetisk adfærd øger livskvaliteten samtidig med at vi signalerer social status, ressourcer, gruppetilhørsforhold og kulturel baggrund. Når vi som mennesker køber smykker og passer på dem og lader dem gå videre i arv til nye generationer, er det derfor ikke kun fordi vi har brug for at udtrykke os som individer men også for at vise hvor vi hører til socialt, økonomisk og kulturelt. Udsmykning er ikke kun en lyst der opstår, når alle andre behov er tilfredsstillede men en medfødt primær impuls. Dét synes vi ikke kun er interessant, men også at det giver rigtig god mening. Hver især har vi i AKVA fra barnsben villet udsmykke os – én gik med smykker som to-årig, en anden ville kun i børnehave i udklædningstøj og en tredje listede sig altid ind på sin mors soveværelse, for at pynte sig med alle hendes mors smykker.

Vi har researchet og samlet en billedserie til jer med billeder vi føler os inspirerede af.
Slide i galleriet ved siden af >

Kilder:
Psykologisk Institut
Berlingske
DR Nyheder
Naturhistorisk Museum

Ocean situation: 2020 – a year in an interglacial time age?
Caution: You are about to read some hardcore facts.

An ice age is a period of colder global temperatures and recurring glacial expansion capable of lasting hundreds of millions of years. Also – it is for a lot of us something that happened ages ago and something connected to Antartica far, far away. The hurtle is that it is not. Right now we exist in a time the scientists call an interglacial time age. By the last interglacial time age, called Eem, the global ocean level rose with 3 meters because of an air temperature increase of 2 degrees celsius. What at that time was a natural process now is a result of human actions. Within the last 150 years an enormous rise in temperature has been been observed and the speed of the development is ten times increased. The ocean absorbs up to 93% of the excessive energy from our carbon footprint which means an increase of 0,8 degrees within the oceans over the last 100 years. If all ice in Antartica melted the global ocean level would increase with 57 meters.

We need to react now. Start with yourself: Reduce, reuse, recycle.         

Source: here

Fungi? Fashionable?
Mushrooms seem to be the new black. In Fashion, toxic spill and mental health it has already been promised as a key to a more sustainable future. Now the construction industry takes a nearer look at it too to become a part of the hype. And we want to hear more since buildings and constructions contribute to 39% of the world’s carbon foot print at the moment.
Fungi? Fashionable! Read about it here.

How many razors do you think you have thrown out during your life time already? Single use plastic is what we want to get rid off first of all – and we really love this bamboo-version of a long lasting option when it comes to razors. Man or woman – we think this is a must.

Buy it here: Mecindo.dk, Matas.dk, iHerb.

Another bad guy when it comes to single use plastic: the plastic bag. Make it a habit to always bring your long lasting cotton bag. There has been much discussion about the cotton bags being more pollutive than the plastic bags – but this has been invalidated once again. Just use your cotton bag again and again.. and again. Psst! If you bike to get around you can stock the bag under your saddle to always have it with you. No excuse. 

Buy it here: ecobags.com, asos.com, KAiKU.

Change your plastic tooth brush to a bamboo tooth brush. They are not more expensive than the plastic version – and you can buy them in the more commercial stores too now. Both Føtex, Kvickly and Normal sell the standards. If you want more colorful versions the brands Bambui and Hydrophil have some cute versions.

Buy it here: Føtex, Kvickly, Normal, Bambui, Hydrophil.

And now to the party. This year Roskilde Festival is free from plastic straws – and we love how the idea of abandoning straws are growing to people’s minds. But we do also like our Piña Colada with a straw. Admitted. The solution to this is the metal straws. They come with a straw brush and are easily rinsed to be used over and over again. If you are into a less industrial look we happily suggest Danish Artist Frida Ceramics who makes the cutest colorful straw in ceramic.

Buy it here: Frida Ceramics, Naturebaby.dk, iHerb.